Chiar dacă anii au trecut, influențele occidentului și-au pus amprenta asupra mai multor aspecte din țară, inclusiv când vine vorba de domeniul construcțiilor. 

Chiar dacă poate părea mai ușor să cumperi o casă veche și să o recondiționezi, în multe situații pot interveni probleme neașteptate care să vină la pachet și cu cheltuieli neprevăzute. 

În cazul în care vrei să-ți construiești o casă cu accente românești din trecut, mai jos vei găsi câteva idei din care să te inspiri pentru a avea o experiență plăcută și ușoară.

Iată cele 5 recomandări de care să ții cont când îți faci o casă cu influențe bătrânești!

1. Casă pe un nivel

Fie că ai văzut în muzee sau la bunici la țară case vechi, probabil ai observat că acest gen de locuințe sunt mici și pe un nivel. În cazul în care îți dorești să respecți cât mai mult structura caselor de atunci, te-ai putea orienta să te extinzi pe lățime și nu pe înălțime. 

Acest gen de locuință are mai multe beneficii, precum eficiență energetică, este flexibilă din punct de vedere arhitectural și mai sigură, deoarece nu are scări, prevenindu-se astfel accidentele.

2. Cerdac

Chiar dacă lipsește din majoritatea construcțiilor noi, cerdacul este un detaliu foarte frumos, care creează un spațiu intim destinat relaxării și socializării. Acesta poate fi construit din mai multe materiale, cel mai utilizat fiind lemnul, dar mai sunt și altele, precum metal, beton sau piatră.

3. Sobă

Introducerea unei sobe într-o casă nouă cu influențe bătrânești ar putea fi un detaliu indispensabil, fie că este utilizată sau doar un element de decor. 

Pe Hornbach.ro găsești mai multe variante de sobe de fontă care să îndeplinească nevoile și gusturile tale. Pentru instalare poți apela la un specialist, pentru a te asigura că aceasta va funcționa corespunzător și conform normelor de siguranță. După instalarea sobei, poți decora acel spațiu cu mobilier, plante, elemente decorative pentru a crea o atmosferă plăcută.

4. Modele tradiționale

Probabil îți sunt cunoscute modelele tradiționale de pe portul popular românesc care se regăsesc și în arhitectura caselor bătrânești. În funcție de zona în care locuiești sau de preferințe, casele diferă de la o zonă geografică la alta. 

Elementele prezente în aceste gospodării sunt în legătură strânsă cu stilul de viață al omului, dar și cu tradițiile pe care le respectă. În funcție de preferințele și nevoile tale, alege detalii care să ți se potrivească.

5. Materiale naturale

În acest gen de locuințe exista multă simplitate și modestie, iar materialele folosite erau naturale. Dacă îți dorești să folosești acest gen de materiale în construcții, vei avea parte de un aspect autentic, ecologic care va reda căldură și va oferi textură spațiului, creând o atmosferă confortabilă și plăcută.

Construcția unei case implică foarte multe decizii importante, în funcție de ceea ce îți dorești și de bugetul de care dispui. Pentru o casă în stil vechi, ia în calcul aceste recomandări care să te ajute să te întorci la origini și la tradițiile gospodăriilor românești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *